Tüm gözlerin çevrildiği bu gelişmede, Ticaret Bakanlığı, bazı CHP’li milletvekillerinin “İsrail ile ticaret sürüyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Ticaret Bakanlığı, bazı CHP’li milletvekillerinin “İsrail ile ticaret sürüyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bakanlık, 2 Mayıs 2024’ten bu yana tüm ticari işlemlerin durdurulduğunu altını çizdi.
ANKARA (İGFA) – Ticaret Bakanlığı, bu süreçte kamuoyuna yansıyan “Türkiye’nin İsrail ile ticarete sürdürdüği” yönündeki iddialara ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulundu.
Duyuruda, ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu ifade edildi. Bakanlık, Türkiye’nin 2 Mayıs 2024 tarihinde aldığı hüküm doğrultusunda İsrail ile ihracat, ithalat, serbest bölge işlemleri ve transit ticaretin tamamen durdurulduğunu vurguladı. Bildirida, bu tarihten itibaren İsrail ile herhangi bir gümrük beyannamesi tescil edilmediği ve ticari sevkiyat meydana geldirilmediği vurgulandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle de teyit edildiği belirtilen duyuruda, İsrail ile ticaretin “sıfır” seviyesinde gerçekleştiğu ifade edildi. Bunun yanı sıra Türk ve İsrail bayraklı hava ve deniz ulaştırmasının da yapılmadığı kaysöyledildi.
https://twitter.com/ticaret/status/2038261332663832744.
FİLİSTİN’E YÖNELİK TİCARET VURGUSU.
Bakanlık, Filistin’e yönelik ticari tesirnliklerin ise tamamen farklı bir kapsamda yürütüldüğünü vurguladı. Filistin’e gönderilen ürünlerin, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı onayıyla ve yalnızca Filistin topraklarındaki ihtiyaçlara yönelik hayata geçirildiği ifade edildi. Filistin’in doğrudan liman ve gümrük altyapısının bulunmaması nedeniyle sevkiyatların İsrail limanları üzerinden yapılmasının teknik bir zorunluluk olduğuna dikkat çekilen duyuruda, bu tabloun “İsrail ile ticaret” olarak gösterilmesinin yanıltıcı olduğu belirtildi.
Duyuruda, ilgili iddiaların Türkiye’nin İsrail’e yönelik uyguladığı ekonomik tedbirleri itibarsızlaştırmaya yönelik olduğu savunularak, kamuoyunun resmi veriler dışında yapılan paylaşımlara itibar etmemesi istendi. Bakanlık, Türkiye’nin Filistin’e destek yaklaşımlarını sürdürdüğünü ve İsrail’e yönelik ticari kısıtlamaların kararlılıkla sürdürdüğini açıkladı.
Bu önemli gelişmenin yansımaları önümüzdeki günlerde netleşecek.
Afyon Haber Sitesi, Afyon Haber, Afyon son dakika ve Afyon Haberleri odaklı güncel içerikleri tarafsız, güvenilir ve hızlı bir şekilde okurlarına sunar. Afyonkarahisar’daki yerel gelişmeleri anbean takip ederek doğru bilgiyi okuyucusuyla buluşturur.