SON DAKİKA
--:--:--

Çağrı Bey CURAD-1 kuyusuna doğru yola çıktı

Bağlantı kopyalandı!
Çağrı Bey CURAD-1 kuyusuna doğru yola çıktı

Son dakika bilgilerine göre, Türkiye’nin yurt dışındaki ilk derin deniz arama sondajını gerçekleştirecek olan Çağrı Bey Ultra Derin Deniz Sondaj Gemisi, Somali’de Mogadişu Limanı’ndan ayrılarak CURAD-1 kuyusuna doğru hareket etti.

Türkiye’nin yurt dışındaki ilk derin deniz arama sondajını meydana geldirecek olan Çağrı Bey Ultra Derin Deniz Sondaj Gemisi, Somali’de Mogadişu Limanı’ndan ayrılarak CURAD-1 kuyusuna doğru hareket etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ilerlemeye ilişkin yaptığı duyuruda, “Somali’de büyük bir coşkuyla karşıladığımız Çağrı Bey sondaj gemimiz Mogadişu Limanı’ndan demir alarak görev yeri Curad-1 kuyusuna doğru yola çıktı. İnşallah tarihimizin ilk yurt dışı derin deniz sondajına Bismillah diyerek başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Çağrı Bey Sondaj Gemisi, 15 Şubat 2026’da Mersin Taşucu Limanı’ndan yola çıkarak 53 gün süren seyrin ardından Somali’ye ulaştı. Gemi, 10 Nisan’da Bakan Bayraktar’ın iştirak ettiğı törenle Mogadişu Limanı’nda karşılandı.

Gelişmenin Boyutları

Limanda yakıt ve malzeme ikmalini tamamlayan gemi, sondaj tesirnlikleri için son hazırlıkların ardından denize açıldı.

Çağrı Bey’e, enerji filosundan Altan, Korkut ve Sancar katkı gemileri eşlik ederken; güvenlik amacıyla TCG Sbuna karşıntar, TCG Gökova ve TCG Bafra’dan oluşan donanma unsurları da operasyona katılıyor.

Sonraki Adımlar

Geminin 13 Nisan öğle saatlerinde, Somali açıklarında yaklaşık 372 kilometre mesafede bulunan CURAD-1 kuyusuna ulaşması stratejilanıyor. Varışın ardından ilk olarak konumlanma işlemleri meydana geldirilecek, ardından kuyuya ilişkin test etkinlikleri başlatılacak.

Merak Edilen Soruların Yanıtları

Test sürecinin tamamlanmasının ardından sondaj aşamasına geçilecek.

Sondaj araştırmasının, 3 bin 495 metre su derinliğinde ve deniz tabanından itibaren 4 bin 5 metre daha kazılarak toplam 7 bin 500 metre derinlikte meydana geldirilmesi planlanıyor. CURAD-1 kuyusunun bu derinlikle dünyanın en derin ikinci deniz kuyusu olması amaçleniyor.

Operasyonda bunun yanı sıra 4 bin metre derinliğe kadar dalabilen bir su altı robotunun da kullanılacağı belirtildi. Hava ve deniz koşullarının uygun olması halinde sondaj araştırmalarının 6 ila 9 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.

Bakan Bayraktar, duyurusında Türkiye ile Somali arasındaki iş birliğine de dikkat çekerek, iki ülkenin ortak refahı ve enerji alanındaki gücün artırılması için araştırmaların süreceğini ifade etti.

Tüm gelişmelerin yakından izleneceği ifade ediliyor.

Benzer Haberler
DMM’den Erdoğan’a atfedilen “İran ve Lübnan” iddiasına yalanlama
DMM’den Erdoğan’a atfedilen “İran ve Lübnan” iddiasına yalanlama
CHP il başkanlarından Ümit Erkol’un tutuklanmasına ilişkin ortak duyuru
CHP il başkanlarından Ümit Erkol’un tutuklanmasına ilişkin ortak duyuru
Özel’den Macaristan seçimleri yorumu: Kazanan demokrasidir
Özel’den Macaristan seçimleri yorumu: Kazanan demokrasidir
Jandarma Gücü Takımı Tayland’da 7 madalya kazandı
Jandarma Gücü Takımı Tayland’da 7 madalya kazandı
Yılmaz: Müzakere süreci kalıcı barışla sonuçlanmalı
Yılmaz: Müzakere süreci kalıcı barışla sonuçlanmalı
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu heyetinden Bakan Çiftçi’ye ziyaret
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu heyetinden Bakan Çiftçi’ye ziyaret
Afyon’un Güvenilir Haber Adresi
Afyon Haber – Son Dakika Afyon Haberleri

Afyon Haber Sitesi, Afyon Haber, Afyon son dakika ve Afyon Haberleri odaklı güncel içerikleri tarafsız, güvenilir ve hızlı bir şekilde okurlarına sunar. Afyonkarahisar’daki yerel gelişmeleri anbean takip ederek doğru bilgiyi okuyucusuyla buluşturur.

© 2015 Afyon Haber Sitesi. Tüm hakları saklıdır. Afyonkarahisar’dan güncel ve tarafsız haberler