
Son dakika bilgilerine göre, Küresel mobilite ihtiyacı, artan yaşam maliyetleri ve vize süreçlerindeki belirsizlik, Türk iş insanlarını ikinci oturum izni arayışına yönlendiriyor.
Uluslararası mobilite ihtiyacı, artan yaşam maliyetleri ve vize süreçlerindeki belirsizlik, Türk iş insanlarını ikinci oturum izni arayışına yönlendiriyor. Bu eğilimin en güçlü yansımalarından biri ise Yunanistan’a olan talepte görülüyor.
İSTANBUL (İGFA) – Dünya genelinde mobilite ihtiyacı, artan yaşam maliyetleri ve vize süreçlerindeki belirsizlik, Türk iş insanlarını ikinci oturum izni arayışına yönlendiriyor. Bu eğilimin en güçlü yansımalarından biri ise Yunanistan’a olan talepte görülüyor. Ülkede 27 bini aşkın Golden Visa yatırımcısı bulunurken, başvuruların oran 17,6’sını Türk yatırımcılar oluşturuyor.
Kaynak tahsisi yoluyla oturum ve vatandaşlık alanında dünya genelinde liderlerden biri olan Astons verilerine göre; Yunanistan Golden Visa programı, Türk yatırımcıların en fazla tercih ettiği seçeneklerden biri haline gelmiş durumda. Taze yıllarda başvuru sayılarında istikrarlı ve güçlü bir artış dikkat çekiyor. Bu ilgi yalnızca finansal getiri beklentisiyle sınırlı kalmıyor; yaşam kalitesi, eğitim olanakları ve uzun vadeli güven arayışıyla şekilleniyor.
İkinci oturum izni yatırımın ötesine geçiyor
Yatırımcıların ikinci oturum iznini yalnızca bir kaynak tahsisi aracı olarak görmediğini belirten Astons Türkiye Direktörü Yağız Yiğit, bayram dönemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Özellikle bayram döneminde Yunanistan’a giden yatırımcıların, bu seyahatlerini yalnızca bir tatil değil, aynı zamanda yatırım fırsatlarını yerinde değerlendirdikleri bir sürece dönüştürdüğünü görüyoruz. İkinci oturum izni artık iş insanlarının yaşam planlarının hayati bir parçası haline geldi. Dönem çoğu dönem vize kolaylığı motivasyonuyla başlasa da zamanla çok daha kapsamlı bir yapıya evriliyor. Daha öngörülebilir bir yaşam, güvenlik, eğitim olanakları ve uluslararası hareket özgürlüğü bu kararın merkezinde yer alıyor. Artan yaşam maliyetleri ve ekonomik dalgalanmalar, yatırımcıları yalnızca kazanç odaklı değil; aynı zamanda geleceklerini güvence altına alan bir yapı kurmaya yönlendiriyor. Bu tablo, yatırım kararlarının finansal getirinin ötesine geçerek yaşam kalitesini merkeze alan daha bütüncül bir yaklaşımla alındığını gösteriyor.”
Yunanistan Türk yatırımcıların radarında
Bu süreçte Yunanistan’ın Türk yatırımcılar açısından öne çıkan destinasyonlardan biri olduğuna dikkat çeken Yağız Yiğit, şunları ifade etti: “250 bin Euro’dan başlayan kaynak tahsisi modeli, yatırımcılara yalnızca mülk edinme değil, aynı zamanda Avrupa’da yaşam alternatifine erişim imkânı sunuyor. Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı, aile bireylerini kapsayan başvuru yapısı ve Avrupa’daki eğitim ile sağlık sistemlerine erişim gibi avantajlar, bu modeli daha cazip hale getiriyor. Minimum ikamet zorunluluğunun bulunmaması ise yatırımcıların mevcut yaşam düzenlerini değiştirmeden bu fırsattan yararlanabilmesini sağlıyor. Özellikle Atina gibi merkezi bölgelerde güçlü kira talebi ve değer artışı potansiyeli, bu ilgiyi destekleyen belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Yunanistan’ın sunduğu bu avantajlar, yatırımcıların hem kısa vadeli kazanç hem de uzun vadeli yaşam planlarını birlikte değerlendirmesine imkân tanıyor.”
Sermaye kararları sahada şekilleniyor
Yiğit, yatırımcı davranışlarında en son dönemde belirgin bir farklılaşma yaşandığını vurgulayarak, sermaye kararlarının artık masa başında değil sahada şekillendiğine dikkat çekti. Yiğit; ‘‘Projelerin yerinde incelenmesi, bölgenin deneyimlenmesi ve yaşam koşullarının doğrudan gözlemlenmesi, hüküm süreçlerinde belirleyici rol oynuyor. Bu yaklaşım, yatırımcıların artık yalnızca teorik verilere değil, birebir deneyime dayalı daha bilinçli ve uzun vadeli kararlar aldığını ortaya koyuyor.’’
Astons Hakkında
1989 yılında Londra’da kurulan Astons, sermaye yoluyla oturum ve vatandaşlık çözümleri ile uluslararası lüks gayrimenkul alanında dünya lideridir. 35 yılı aşkın deneyimiyle Avrupa, Karayipler, Orta Doğu, Güney Pasifik ve ABD dahil 15’ten fazla ülkenin resmi lisanslı program ortağı olarak hizmet veren Astons, bugüne kadar 100’den fazla ülkeden 10 binin üzerinde yüksek net değerli birey ve ailesine toplamda 2,6 milyar doların üzerinde yatırım sürecinde eşlik etmiştir. Kuruluş; Londra, Dubai, İstanbul, Limasol, Atina, Malta ve Fort Lauderdale dahil 8 küresel ofisi ve sertifikalı uzmanlaşmış kişi kadrosuyla, mülk seçiminden hukuki sürece, oturum başvurusundan ikamet kartı teslimine kadar uçtan uca danışmanlık sunmaktadır. Astons, tüm süreçlerde uluslararası etik standartlara ve yerel yasalara tam uyumla hareket ederek müşterilerine şeffaf, güvenilir ve kişiye özel çözümler sunmayı ilke edinmiştir.
Konu hakkında gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. 1989 yılında Londra’da kurulan Astons, yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık çözümleri ile küresel l














