Gündem

Uzayın derinliklerini Zerzevan’dan izlediler

Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde Zerzevan Kalesi ve çevresine kurulmuş teleskoplardan yıldızları, gezegenleri ve gök cisimlerini inceleyen bakanlar, gençlerle birlikte uzay gözlemi yaptı.

DİYARBAKIR (İGFA) – Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin ilk gece gözlemine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu katıldı.

Gece saatlerinde başlayan gözlem sırasında Zerzevan Kalesi ve çevresine kurulmuş teleskoplardan yıldızları, gezegenleri ve gök cisimlerini inceleyen bakanlar, gençlerle birlikte uzay gözlemi yaptı.

Gençlerle birlikte gözlem yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, izlenimlerini paylaştı.

“Çocuklarımız ve gençlerimiz bilime, uzaya, teknolojiye merak salsın diye bu etkinlikleri düzenliyoruz ve inanıyoruz ki bugün burada bu deneyimi yaşayan, yıldızlara, Ay’a, gezegenlere bakan çocuklarımız yarının en önemli astronomları, uzay mühendisleri, bilim insanları olacaklar” diyen Bakan Varank, “Aziz Sancar’ları olacaklar. Biz bu etkinliği Anadolu’nun her tarafına yaymak için yola çıkmıştık. Geçen sene Diyarbakır, Zerzevan Kalesi’nden başladık. Bu yıl gene buradayız. İnşallah bu sene Erzurum’a, Van’a, Antalya’ya gideceğiz ve gökyüzü gözlem etkinlikleriyle çocuklarımızı aileleriyle beraber uzayla, teknolojiyle, havacılıkla dolu gecelerle buluşturacağız” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu da tarih ve bilimin yıldızlarla buluştuğu bir mekanda olduklarını ifade ederek, UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Zerzevan Kalesi’nin medeniyet ve kültür hazinemizin en nadide örneklerinden biri olduğunu kaydetti. 

PAZAR GÜNÜNE KADAR SÜRECEK

Gözlem etkinliği, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi’nde Pazar gününe kadar devam edecek.

Etkinlik, Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıklarının himayesinde, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) destek ve katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir