SON DAKİKA
--:--:--

Kurtulmuş: Türkiye, Üç Deniz Girişimi ile iş birliğini derinleştirmekte kararlı

Bağlantı kopyalandı!
Kurtulmuş: Türkiye, Üç Deniz Girişimi ile iş birliğini derinleştirmekte kararlı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Zagreb’de düzenlenen Üç Deniz Girişimi Parlamenter Zirvesi’nde Türkiye’nin ilk kez “stratejik ortak” olarak yer almasının önemine dikkat çekti.

ANKARA (İGFA) TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Zagreb’de Zagreb Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenen Üç Deniz Girişimi Parlamenter Zirvesi’nde konuştu.

TBMM'nin resmi internet sitesinden aktarılan habere göre, Türkiye’nin ilk kez “stratejik ortak” statüsüyle zirveye katıldığını belirten Kurtulmuş, bağlantısallığın Türkiye için temel önceliklerden biri olduğunu vurguladı. Ulaştırma, enerji ve iletişim koridorlarının geliştirilmesine büyük önem verdiklerini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin bu alanda bölgesel ve küresel ölçekte önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, konuşmasında küresel gelişmelere de değinerek mevcut uluslararası sistemin ciddi bir aşınma sürecinden geçtiğini söyledi. “Kurallara dayalı uluslararası düzen hem meşruiyet hem de işlev bakımından ciddi bir aşınmaya uğramıştır” diyen Kurtulmuş, dünyada çok merkezli yeni bir düzenin şekillendiğini kaydetti. Türkiye’nin jeostratejik konumuna dikkat çeken Kurtulmuş, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu gibi projelerin Asya ile Avrupa arasında güçlü bir bağlantı sağladığını belirtti. Akıllı ulaşım, yeşil lojistik ve dijital altyapı alanlarında yürütülen çalışmaların da girişime katkı sunacağını ifade etti.

Karadeniz’de güvenliğin önemine vurgu yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, RusyaUkrayna savaşının bölge için temel tehditlerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdürdüğünü ifade eden Kurtulmuş, kalıcı barış için diplomatik çabaların devam ettiğini söyledi.

Güney Kafkasya’da barışın sağlanmasının bölgesel bağlantısallığı güçlendireceğini dile getiren Kurtulmuş, Orta Doğu’da yaşanan çatışmalara da dikkat çekti. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini belirten Kurtulmuş, Filistin meselesinde iki devletli çözümün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının sonunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Üç Deniz Girişimi kapsamında parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye hazır olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ülkeler arasında güven ve dayanışma temelli yeni iş birliklerinin önemine işaret etti.

Benzer Haberler
Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Eurofighter anlaşması
Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Eurofighter anlaşması
‘BURSA DSÖ taahhüdü’nü ilan etti
‘BURSA DSÖ taahhüdü’nü ilan etti
Kurtulmuş: Türkiye, Üç Deniz Girişimi ile iş birliğini derinleştirmekte kararlı
Kurtulmuş: Türkiye, Üç Deniz Girişimi ile iş birliğini derinleştirmekte kararlı
Numan Kurtulmuş, Litvanyalı mevkidaşıyla Zagreb’te görüştü
Numan Kurtulmuş, Litvanyalı mevkidaşıyla Zagreb’te görüştü
Elon Musk, Sosyal Medya Platformu X Erişim Sorunları Hakkında Konuştu
Elon Musk, Sosyal Medya Platformu X Erişim Sorunları Hakkında Konuştu
İsrail Ordusunun Gazze’ye Yönelik Saldırılarında Yüzlerce Filistinli Zarar Gördü
İsrail Ordusunun Gazze’ye Yönelik Saldırılarında Yüzlerce Filistinli Zarar Gördü
Afyon’un Güvenilir Haber Adresi
Afyon Haber – Son Dakika Afyon Haberleri

Afyon Haber Sitesi, Afyon Haber, Afyon son dakika ve Afyon Haberleri odaklı güncel içerikleri tarafsız, güvenilir ve hızlı bir şekilde okurlarına sunar. Afyonkarahisar’daki yerel gelişmeleri anbean takip ederek doğru bilgiyi okuyucusuyla buluşturur.

© 2015 Afyon Haber Sitesi. Tüm hakları saklıdır. Afyonkarahisar’dan güncel ve tarafsız haberler