Tüm gözlerin çevrildiği bu gelişmede, Belçika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Hollanda, Portekiz ve Birleşik Krallık dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, Lübnan’daki gelişmelere ilişkin ortak açıklama yayımladı.
Belçika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Hollanda, Portekiz ve Birleşik Krallık dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, Lübnan’daki gelişmelere ilişkin ortak bildiri ilan etti.
Duyuruda, savaşın ağır sonuçlarına maruz kalan Lübnan halkına katkı vurgulanırken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi ve hem Lübnan hem de İsrail’de etkilenen sivillerle dayanışma mesajı verildi.
Ortak duyuruda, mevcut durumun sorumluluğunun Hizbullah’a ait olduğu belirtilerek, İran’a katkı amacıyla İsrail’e yönelik saldırılar güçlü şekilde kınandı ve bu saldırıların derhal durdurulması gerektiği ifade edildi.
Lübnan hükümetinin aldığı kararların katkılendiği vurgulanan duyuruda, ülkenin dış müdahalelerden korunmasının ancak devlet kurumlarının ve egemenliğinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağının altı çizildi. .
Taraflara gerilimi düşürme çağrısı yapılan duyuruda, ateşkes mutabakatsına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına dönülmesi gerektiği aktarıldı. .
Duyuruda ayrıca Lübnan’da 1 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesinden duyulan endişe dile getirilirken, İsrail’e çatışmayı genişletmekten kaçınma çağrısı gerçekleştirildi ve Lübnan’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
Uluslararası topluma insani yardım çağrısında bulunulan duyuruda, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) katkı yinelendi ve barış gücü unsurlarına yönelik saldırılar kınandı.
Konunun nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.
Afyon Haber Sitesi, Afyon Haber, Afyon son dakika ve Afyon Haberleri odaklı güncel içerikleri tarafsız, güvenilir ve hızlı bir şekilde okurlarına sunar. Afyonkarahisar’daki yerel gelişmeleri anbean takip ederek doğru bilgiyi okuyucusuyla buluşturur.