AfyonBelediyelerManşet

Cerrahi tulum ve maske ihracatında Hibe Şartı Kaldırılsın Çağrısı – EKONOMİ


Cerrahi maske ihracatında bir maske ihraç edildiğinde USBAŞ’a bir maske, cerrahi tulum ihracatında ise her üç tulum karşılığı bir tulum hibe etme koşulu bulunuyor. İhracatçılar, bu hibelerin kaldırılmasını istiyor.

Hibelerin cerrahi ürün ihracatına büyük maliyet yüklediğine değinen Eskinazi, “Pandemi döneminde işleri ciddi anlamda sekteye uğrayan ihracatçı firmalarımız cerrahi maske ve tulum ihracatı ile soluk aldı. Hibe koşulu sebebiyle ihracatçılarımızın maliyetlerinde % 100’e varan artışlar meydana geldi, ihracatçılarımız fiyat tutturamaz konuma geldi. Pahalı kaldığımız için ihraç pazarlarımızı kaybetmeye başladık. Avrupalılar kendi yatırımlarını yapıyorlar, Avrupalıları tekrar sanayici yaptık. Bizden kumaş alıp kendileri maske ve tulum üretmeye başladı. Hükümetimiz bağış ile alakalı kısımlara bir düzenleme getirirse, Türkiye’ye döviz kazandıran bu sektör daha da iyi konuma gelebilir. Türkiye’nin cerrahi maske, tulum ve cerrahi malzeme ihracatı üç katına çıkabilir. Aksi takdirde şu an için ihracatta fırsatlar sunan bu kalemlerde fırsatı kaçıracağız” diye uyarı yaptı. 

Sertbaş: “Maske artık hayatımızın bir parçası”

Cerrahi ve tıbbi malzemelerin pandemi süreciyle beraber hayatımıza girdiğini, artık daima de olacağını söyleyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, alınacak tedbirlerin ihracatta sürdürülebilirliğin önüne geçmemesi gerektiğinin altını çizdi. 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Haziran ayında yapmış olduğu 104 milyon dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde tekrar zirveye çıktığı bilgisini veren Sertbaş, “Konvansiyonel konfeksiyon ürünleri ihracatımız Haziran ayında 2019 yılı Haziran ayını yakaladı. Cerrahi maske, tulum ve diğer malzeme ihracatımızda Geçen senenin Haziran ayına göre % 295’lik artışla 8.5 000 000 dolar olan cerrahi önlük, maske ve cerrahi malzeme ihracatı 33,7 000 000 dolara yükseldi. Temmuz ayı itibariyle normal konvansiyonel ürünlerin artışı, üzerine bir de tıbbi malzemelerin artmasıyla hazır giyim ihracatının çok daha yüksek yerlere çıkacağını ümit ediyorum. Bu malzemelerin ihracatında çok geç kaldık. Çok zorlandık, çok da pahalı satmaya çalıştık. Hibeler kaldırıldığı takdirde cerrahi maske ve tulum ihracatında sürdürülebilirliği sağlamış olacağımız gibi, kendimize rakipte doğurmamış oluruz” biçiminde konuştu.



Afyon Kent Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir