SON DAKİKA
--:--:--

Dicle Elektrik mobil kaçak trafolar dronlardan kaçamadı

Bağlantı kopyalandı!
Dicle Elektrik mobil kaçak trafolar dronlardan kaçamadı

Dicle Elektrik’in Mardin’in Derik ilçesinde gerçekleştirdiği yapay zeka destekli dron denetimlerinde, bir kısmı traktör römorklarına yüklenmiş vaziyette toplam 10 adet abonesiz kaçak trafo tespit edildi. Söz konusu trafoların toplam gücünün 600 meskenin aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğu belirlenirken, şirket savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelede yüksek teknolojiden yararlanmaya devam ediyor. Şirket son olarak Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Pirinçli Mahallesi Karaca mevkiinde yapay zeka destekli dronlarla gerçekleştirdiği denetimler sırasında çarpıcı bir tabloyla karşılaştı. Tarımsal sulamada kullanılan ve herhangi bir aboneliği bulunmayan tam 10 adet kaçak trafo, dron kameralarına yansıdı. Bir kısmının direk üzerinde, bir kısmının ise mobil hale getirilerek traktör römorklarına yüklendiği belirlenen trafoların tamamının kayıt dışı olduğu tespit edildi.

“600 konutun elektrik ihtiyacına denk kaçak güç”

Kaçak kullanımın ulaştığı boyutun vahametine dikkat çeken Dicle Elektrik yetkilileri, “Tespit edilen 10 kaçak trafonun toplam gücü yaklaşık 1.600 kVA. Bu da yaklaşık 600 meskenin aylık elektrik ihtiyacına eşdeğer bir kapasite. Bu trafoların yeraltından çekilen suyla tarla sulamasında kullanıldığı belirlendi. Ancak bu kaçak kullanım sadece ekonomik değil, aynı zamanda mevcut elektrik şebekesinde de zarara neden oluyor. Şebekeye yük bindirerek diğer abonelerin kesintisiz enerji almasını engelliyor” açıklamasını yaptı.

Gündüz ayrı, gece ayrı noktada kaçak kullanım

Yapılan tespitlerde, kaçak trafolardan bazılarının traktör römorklarına yüklenerek ‘mobilize’ edildiği belirlendi. Bu yöntem sayesinde kaçak kullanıcıların, olası bir denetim anında trafoları başka yere taşıyarak izlerini kaybettirmeye çalıştıkları ifade edildi. Ayrıca gece ve gündüz farklı noktalarda yapılan bağlantılarla kaçak tüketimin sürdürüldüğü, bu durumun ise ekiplerin yer tespiti yapmasını zorlaştırdığı vurgulandı.

“Profesyonel bir kaçak organizasyonuyla karşı karşıyayız”

Kaçak elektrikle mücadele ekiplerinin değerlendirmesine göre, traktör römorklarına yüklenen mobil trafolar, bölgedeki kaçak tüketimin artık profesyonel bir organizasyon seviyesine ulaştığını gösteriyor. Yetkililer, “Bu yöntemle hem iz kaybettirilmeye hem de yasal yaptırımlardan kaçmaya çalışılıyor. Ancak teknolojik takip sistemlerimiz bu tür girişimleri tespit edebilecek düzeyde” değerlendirmesinde bulundu.

Adli süreç başlatıldı

Dicle Elektrik, yerleri, güçleri ve kullanım amaçları detaylı şekilde tespit edilip görüntülenen 10 kaçak trafonun tamamına el konulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şirketten yapılan açıklamada, özellikle Derik ve çevresinde artan kaçak kullanım nedeniyle şebekede ciddi zararlar oluştuğu, bunun da bölgedeki abonelerin enerji kalitesini olumsuz etkilediği ifade edildi. Açıklamada, “Bölge halkının mağduriyet yaşamaması için dron destekli kontroller artırılacak ve kaçak kullanıma karşı mücadele sıfır toleransla sürecek” denildi.

Hibya Haber Ajansı

Benzer Haberler
Afyon’un bir otomobili var… MÜSİAD’dan ziyaret
Afyon’un bir otomobili var… MÜSİAD’dan ziyaret
111 BİN 400 PROJE ARASINDAN ZİRVEYE UZANAN YOLCULUK
111 BİN 400 PROJE ARASINDAN ZİRVEYE UZANAN YOLCULUK
Mısırlıoğlu: Aksaray’da Genel Başkanımız Milletin Yüreğindekileri Dile Getirdi
Mısırlıoğlu: Aksaray’da Genel Başkanımız Milletin Yüreğindekileri Dile Getirdi
Afyon’da Dev Dizi Prodüksiyonu: TRT’nin Yeni Projesi “Susanlar” Geliyor
Afyon’da Dev Dizi Prodüksiyonu: TRT’nin Yeni Projesi “Susanlar” Geliyor
KURALLARI HİÇE SAYANLARA BÜYÜK DARBE: TAM 52 ARAÇ TOPLANDI
KURALLARI HİÇE SAYANLARA BÜYÜK DARBE: TAM 52 ARAÇ TOPLANDI
KGK Yerel Medya Meclisi İstiklal Merkezi’ni ziyaret etti
KGK Yerel Medya Meclisi İstiklal Merkezi’ni ziyaret etti
Afyon’un Güvenilir Haber Adresi
Afyon Haber – Son Dakika Afyon Haberleri

Afyon Haber Sitesi, Afyon Haber, Afyon son dakika ve Afyon Haberleri odaklı güncel içerikleri tarafsız, güvenilir ve hızlı bir şekilde okurlarına sunar. Afyonkarahisar’daki yerel gelişmeleri anbean takip ederek doğru bilgiyi okuyucusuyla buluşturur.

© 2015 Afyon Haber Sitesi. Tüm hakları saklıdır. Afyonkarahisar’dan güncel ve tarafsız haberler
sohbet