E-Faturada Temel Fatura mı Ticari Fatura mi Kesilmelidir?
Temel Fatura
E-Fatura sürecine yeni yeni alışangerçek veya tüzel kişi tacirlerde genel olarak merak konusu olan konu E-Faturada temel fatura mı ticari fatura mı kesilmelidir? sorusudur. E-Fatura mükellefleri herhangi bir hizmet veya mal satışı sırasında düzenleyecekleri faturanın türünü önceden belirlemeli ve ilgili kriterlere göre dikkatli bir şekilde düzenlemelidir.
Temel Fatura alıcıya direkt olarak gönderilen ve gönderilme sonucunda alıcının onay vermesine gerek bulunmayan bir fatura türüdür. Fatura kesildiği anda direkt olarak resmileşir ve alıcı firmanın portalına yönlendirilir. Alıcının portalına yönlendirilen Temel Faturalar gelen kutusuna düşmekte ve hiçbir şekilde onay gerektirmemektedir. Temel faturalar genel itibari ile nihai tüketicilere satılan hizmet veya mal teslimlerinde düzenleniyor olsa da iki tacir arasında da düzenlenmesinde hiçbir problem bulunmamaktadır.
Temel Fatura alıcıya ulaştığı anda onaylanmış kabul edilmektedir. Satıcının Temel Faturayı düzenledikten sonra göndermesi sonucunda düzenlenmiş olan Temel Fatura alıcı ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığına da iletilmektedir. Gelir idaresi başkanlığı gereken her anda E-Fatura mükelleflerine düzenlenen ve E-Fatura mükelleflerinin düzenledikleri Faturaları görebilme imkanına sahiptir. Temel faturalar düzenlendikten 10-20 dakika içerisinde alıcı firmaya, 1 gün içerisinde ise Gelir İdaresi Başkanlığına iletilmiş olmaktadır.
Ticari Fatura
Ticari fatura genel anlamda karşılıklı olarak fatura süreci bulunan iki tacir arasında gerçekleşen mal veya hizmet alım-satımları sırasında tercih edilmektedir. Ticari Faturalar düzenlendikten sonra geçerli olabilmesi için alıcının Ticari Faturaları onaylayarak kabul etmesi gerekir. Ticari faturayı satıcı düzenledikten sonra alıcı firmanın veya işletmenin E-Fatura portalında “onaylanmamış ticari faturalar”sayfasına yönlendirilmekte ve alıcının onay vermesi için bekliyor konuma gelmektedir.
Ticari faturalar reddedilebilme ve onaylanabilme lüksüne sahip olduğundan dolayı karşılıklı olarak kontrol gerektirir. Alıcı firma veya tacir gelen Ticari Faturayı onayladıktan bir süre sonra satıcı, yani faturayı düzenleyen kişinin E-Fatura portalına karşı tarafın onayladığına dair bilgi gelir ve fatura süreci tamamlanmış olur. Ticari faturalar düzenlendikten 8 gün içerisinde alıcı tarafından reddedilmesi veya onaylanması gerekir. 8 Günlük geçen bu süreden sonra Ticari Fatura reddedilmek istenirse ret gerçekleşmez ve otomatik olarak fatura kabul edilmiş vasfı taşımaya başlar.
Ticari fatura süreci kurumsal iki firma arasında gerçekleştiğinden dolayı iki tarafın da bu işlemleri yürütürken oldukça dikkatli olmaları gerekir. Alıcı faturayı onaylarken adresine, unvanına, tarihe, faturanın konusunu oluşturan mal ve hizmetin adet, birim fiyat, tutarını yeterince kontrol ettikten sonra onaylama işlemini gerçekleştirmelidir.
Temel Fatura ile Ticari Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?
Temel Fatura ile Ticari Fatura arasındaki en belirgin fark temel faturanın düzenlendikten sonra onay gerektirmediği, ticari faturanın ise onay gerektirmesidir. Ayrıca ticari faturalar adından da anlaşılacağı gibi kurumsal iki firma arasında meydana gelirken temel fatura alıcının nihai tüketici olması ve mükellefiyetinin bulunmaması gibi durumlarda tercih edilmektedir. Ayrıca çok büyük olarak nitelendirdiğimiz GSM operatörleri, elektrik, doğalgaz gibi hepimizin yakından tanıdığı şirketlerin düzenledikleri faturalar Temel fatura olarak düzenlemektedir.
Alıcı ve satıcı arasında düzenlenecek olan faturaların tipinin ticari veya temel faturamı olacağına dair bir anlaşmaya varılmamış ise ticari fatura düzenlemek her zaman için daha iyi bir liman olacaktır. Düzenlenen ticari faturaların sonucunda alıcının onay vermesi gerektiğinden ve alıcı onayladıktan sonra bir nevi mütabakat gerçekleşeceğinden dolayı alıcının kabul ettiği faturayı gelecek dönemlerde anlaşmazlık çıkması sonucundan kabul etmiş olmasından dolayı alıcı fazla söz sahibi olamayacaktır.