Afyonkarahisar’da 4.4 Büyüklüğünde Deprem hakkında önemli açıklamalar – Gündem
Depremin Kaynağı: Işıklar veya Çobanlar Fay Zonu
AKÜ DUAM’ın yaptığı çalışmalar ve 2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay haritasına göre depremin dış merkezi göz önüne alındığında, depreme neden olan fayın Işıklar ya da Çobanlar Fay Zonu olabileceği öngörülüyor. Özkaymak, “Depremin yüzeye yakın bir derinlikte (sığ) olması, Afyonkarahisar merkez yerleşim alanının bir kısmının alüvyal zeminde kurulu olması ve yerleşim alanlarındaki bazı binaların güncel olmayan deprem bina yönetmeliklerine göre inşa edilmiş olması, alüvyal zeminlerde gerekli ve yeterli zemin iyileştirme yöntemlerinin kullanılmamış olması, bölgedeki fayların çok kırıklı ve saçaklı bir yapıya sahip olması gibi sebepler ile deprem bazı alanlarda çok daha şiddetli hissedilmiştir,” şeklinde konuştu.
Panik Yapmaya Gerek Yok
Prof. Dr. Özkaymak, bölgede belirli zaman aralıkları ile 4 ila 4.5 şiddetinde depremlerin yaşandığını belirterek, “Geçmiş yıllarda meydana gelen depremler incelendiğinde bu alanda 4.0-4.5 büyüklüğüne varan depremler ortalama her 10 yılda bir gerçekleşmektedir. Bu bakımdan, bölgemizde bu büyüklüklerde depremlerin meydana gelmesi son derece normaldir. Panik yapacak bir durum söz konusu değildir,” ifadelerini kullandı.
İRAP-Afyonkarahisar Eylem Planları Tamamlanmalı
Özkaymak, depreme dair gelecekte olası yıkıcı etkileri en aza indirmek amacıyla, 2020 yılında hazırlanan Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP-Afyonkarahisar) içerisindeki öncelikli eylem planlarının yerel yönetimler ve sorumlu kuruluşlar tarafından ivedilikle tamamlanması gerektiğini vurguladı. Özkaymak, “AKÜ DUAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu ve ekibi tarafından bu bölgenin uydu verileri uzun yıllardır takip edilmektedir. Merkezimizin bölgedeki çalışmaları devam etmektedir. Elde edilen bilimsel verilere göre Afyonkarahisar ve çevresindeki en yüksek enerji birikiminin Çobanlar ve Işıklar Fay zonlarının batı ucunda olduğu bilinmektedir. 1921 yılında Konya Argıthanı (M=5.4) depremiyle başlayan, 1946 Ilgın (M=5.5), 2000 Sultandağı (M=6.0) ve 2002 yılında Çay depremleri (M= 6.5-6.2) ile batıya doğru bir deprem göçü olduğundan günümüzde Işıklar ve Çobanlar Fay Zonları üzerinde deprem tehlikesinin arttığı merkezimizin birçok çalışmasında daha önce belirtilmiştir,” diye ekledi.