İBB’nin Ücretsiz Meme Kanseri Gözetim Hizmeti ile Erken Teşhis Fırsatı – Sağlık
İBB’nin Meme Kanseri Gözetim Hizmeti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Mart 2023’te başlattığı “Meme Kanseri Gözetim Hizmeti”ni bu yıl da 1 Temmuz’dan itibaren ücretsiz olarak gerçekleştiriyor. İstanbullular, “İstanbul Senin” uygulaması üzerinden veya İBB’ye bağlı Şehzadebaşı Tıp Merkezi, Tozkoparan Tıp Merkezi ve Ataşehir Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi’ne giderek başvuruda bulunabilirler. Bu hizmet, kadınlara erken evrede meme kanseri teşhisi koymayı amaçlıyor.
Erken Teşhisin Önemi
Erken tanı ile iyileşme ve tedavi olasılığı yüksek olan meme kanseri, kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü olarak biliniyor. Meme kanseri, kitle oluşturmadan 3-4 yıl önce mamografi ile tespit edilebiliyor. Bu nedenle, kadınların 40 yaşından itibaren yılda bir kez genel cerrahi uzmanına muayene olmaları, mamografi çektirmeleri, meme ultrasonografisi ve meme MR incelemesi yaptırmaları büyük önem taşıyor.
Ücretsiz Tetkikler ve Başvuru Süreci
İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren tıp merkezlerinde, meme kanseri farkındalığı projesi kapsamında “Meme Kanseri Gözetim Hizmeti” sağlanıyor. 1 Temmuz’da başlayan bu hizmetler, 20 Aralık 2024’e kadar ücretsiz olarak devam edecek. Mamografi çekim hizmeti, bilateral meme doppler USG ve kontrastlı MR için ön değerlendirme ve yönlendirme yapılmaktadır.
Ücretsiz Sağlanan Tetkiklerle Erken Tanı Hedefi
İBB, bu projeyle kadın sağlığı ve kanser farkındalığının oluşmasını, vakaları hedeflenen orana düşürmeyi, ücretsiz sağlanan tetkik imkanlarıyla erken evrede meme kanseri teşhisinin konulmasını ve kadınların doğru zamanda sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesini amaçlıyor.
Kimler Başvurabilir?
Söz konusu proje kapsamında farkındalık ve erken teşhisin sağlanması adına yapılacak başvurularda sosyal inceleme ya da ekonomik yoksunluk şartları aranmıyor. Programa, daha önce kendisi ya da yakınlarında meme kanseri vakası olmayan 40 yaş ve üzeri kadınlar başvurabilir. Ailede meme kanseri vakası yaşanmışsa, kadınlar yaş şartı aranmaksızın İBB’ye bağlı tıp merkezlerinden başvuruda bulunabilir.Başvuru süreci oldukça basit: “İstanbul Senin” uygulaması üzerinden başvuru formu doldurularak kayıt yapılabiliyor. Bu kayıtlar, yetkili tıp merkezleri tarafından değerlendirildikten sonra randevu oluşturuluyor ve randevu alan kişilere SMS yoluyla bilgilendirme sağlanıyor.
2023’teki Başarılar
İBB, 2023 yılında “Meme Kanseri Farkındalığı Projesi” kapsamında 4 bin 42 kadına mamografi, meme doppler ve meme MR’ı gerçekleştirdi. Bu tetkikler sonucunda 71 kadına erken evre kanser tanısı konuldu ve tedavileri süren hastaların radyolojik kontrolleri yapıldı.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanserinin belirtilerinden biri memede veya koltuk altında ele gelen kitledir. Düzenli olarak evde yapılan meme muayenesi ile kitle olup olmadığı anlaşılabilir. Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle, meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği, meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması, memenin şeklinde değişiklik ve meme başında ortaya çıkan akıntı kanserin habercisi olabilir. Her kitle meme kanserinin habercisi olmayabilir, bu nedenle memede kitle saptandığında muhakkak doktor muayenesi yapılmalıdır.
Meme Kanseri Riskini Arttıran Faktörler
Meme kanserine yakalanma riskini artıran faktörler arasında endüstriyel gıdaların fazla tüketilmesi, kontrolsüz hormon ve ilaç kullanımı, stresli iş yaşamı, 50-70 yaş arasında olmak, menopoz sonrası dönemde olmak, erken adet başlangıcı, geç menopoz, doğum yapmamış olmak, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak, doğum yapmış olup bebeğini emzirmemek, obezite ve fiziksel aktivite azlığı yer almaktadır.