GündemManşetSağlık

ORGANİK BAL ÜRETİMİ NASIL YAPILMALIDIR?

İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulundurulmadan doğal ortamlarda üretilen ballar organik bal olarak satışa çıkarılmaktadır.

Çeşitli arılar aracılığı ile çiçekler üzerinden elde edilen doğal ballar, insanların sağlıkları açısından oldukça mühim bir konumda olarak kendisine yer edinmiştir. İnsanlar üzerindeki pek çok hastalığa da deva olup iyi geldiği bilinen doğal ballar, günümüzde çeşitli farklı maddeler kullanılarak satışa sunulabilmektedir. Bu nedenle de sağlıksız bir şekilde bal tüketimi yapılabilmektedir. Bu konuda hem üreticilerin hem de tüketicilerin oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir.

Arıların doğal ortamlardaki çiçeklerden toplamış oldukları nektar ve bal özleri kovanda altıgen biçiminde petek gözlerinde depolanmaktadır. Belli bir zaman içerisinde ve  belli bir kıvama gelmelerinde sonra olgunlaşmaktadır. Bu olgunlaşmadan sonra arıcılar aracılığı ile kovanlardan petek bal olarak alınmakta olup ihtiyaca göre süzme bal ya da petek bal olarak satılmaktadır.

Her yöredeki üretilmekte olan bal farklılık göstermektedir. Çünkü çiçeklerin özellikleri, kaliteleri ve bu çiçeklerden üretilen çiçek balının tatları farklıdır. Balın üretimi hangi bölgede yapılıyor ise o yörede yetişen çiçeklerin özelliklerini taşımalı ve doğası bozulmamalıdır.

Çiçek florası olarak yalnızca yer çiçeklerinin bulunması, elverişsiz olan hava şartları, her çiçekten bal alınamadığı ve meyve ağaçlarının olmadığı yerlerde balın üretim miktarı daha az olabilmektedir. Meyve ağaçlarındaki çiçeklerindeki çiçek nektarı ve bal özü kır çiçekleri ve yayla çiçeklerine göre daha fazla görülmektedir.

Sağlıklı Olan Organik Bal Üretimi

  • Günümüzde düzenlemeler ile çıkarılan kanun ve kurallar ile doğru orantılı üretilen bal üretimi sayesinde insanlar doğru ve sağlıklı olan bal tüketimini yapabilmektedir.
  • Özellikle de bu son yıllar içerisinde giderek artmakta olan sahte bal olayları ile organik bal nasıl anlaşılır soruları git gide artmaktadır.
  • Özellikle bal üretimi yapan üreticilerin doğal ortamlarda çalışmaları ve hiçbir katkı malzemesinde kullanmaması gerekmektedir.
  • Üretilecek bal eğer yayla balı olacak ise yüksek rakımlı yerde çalışılması gerekmektedir.
  • Üreticilerin ballarını sağlıklı olan kaplarda satışa sunmaları gerekmektedir.
  • Balda bulunan nektarın doğal çiçeklerden elde edilmelidir.
  • Üretim anında iklim ve bölgelere göre uygun olan arılar kullanılmalıdır.