Yapılan açıklamalar doğrultusunda, İkon Menkul’ün değerlendirmesine göre, Orta Doğu’da ABD’nin Hürmüz Boğazı’na yönelik ablukası sürerken, İran’ın alternatif limanlar üzerinden sevkiyat yapmayı değerlendirdiği ifade edildi.
İkon Menkul’ün değerlendirmesine göre, Orta Doğu’da ABD’nin Hürmüz Boğazı’na yönelik ablukası sürerken, İran’ın alternatif limanlar üzerinden sevkiyat yapmayı irdelediği ifade edildi. ABD’nin ablukayı tam olarak uyguladığı yönündeki duyuruların, deniz ticareti üzerindeki baskının devam edebileceğine işaret ettiği kaysöyledildi.
ABD ile İran arasında olası bir mutabakatya yönelik iyimserliğin döviz piyasalarında da işlevsel gerçekleştiğu belirtilirken, EUR/USD paritesinin doların zayıflamasıyla birlikte önceki kayıplarını geri aldığı aktarıldı. Piyasalarda kısa vadeli yönün müzakere sürecinden çıkacak neticelara bağlı olacağı ifade edildi.
Euro Bölgesi’nde şubat ayı sanayi üretiminin aylık bazda beklentilerin üzerinde artış gösterdiği, buna karşın yıllık bazda daralmanın sürdüğü duyuruldi. Bu tabloun enerji maliyetlerinin sanayi üzerindeki baskısının sürdürdüğine işaret ettiği vurgulandı.
ABD’nin Orta Doğu’ya yaklaşık 10 bin ek asker sevk etmesinin, müzakereler öncesinde askeri baskıyı artırma politikasinin sürdüğünü gösterdiği değerlendirilirken, olası bir başarısızlık durumunda jeopolitik risklerin artabileceği belirtildi.
ABD hisse senedi piyasalarında ise iyimserlik öne çıktı. S&P 500 endeksinin mutabakat beklentileriyle tarihi doruklerine yaklaştığı, buna karşın olası bir anlaşmazlık halinde sert düzeltme riskinin bulunduğu ifade edildi.
Enerji piyasalarına ilişkin değerlendirmede, ateşkes beklentileriyle petrol fiyatlarının 100 doların altına gerilediği, buna karşın gerilimin yeniden artması halinde uluslararası arzın daralabileceği ve bunun enflasyon ile büyüme üzerinde baskı ortaya çıktırabileceği belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile savaşın sona erebileceğine yönelik duyurularının petrol fiyatlarında düşüş beklentisini desteklediği, ancak nükleer plan konusundaki belirsizliklerin sürdüğü aktarıldı.
Bunun yanı sıra, Trump’ın Jerome Powell’a yönelik duyurularının, ABD Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdığı ifade edildi.
Fed yetkililerinin ise faiz oranlarının bir süre daha mevcut seviyelerde tutulmasının temel senaryo olduğunu altını çizdiğı, enerji fiyatlarındaki oynaklığın yaklaşım açısından önemli bir risk unsuru olmaya sürdürdüği belirtildi.
Bunun yanı sıra Lübnan’da kısa süreli bir ateşkes ihtimaline yönelik haber akışının bölgedeki gerilimin azalabileceğine dair beklentileri katkılediği, buna karşın sürecin kırılganlığını koruduğu ifade edildi.
Konuya ilişkin yeni açıklamaların gelmesi bekleniyor.
Afyon Haber Sitesi, Afyon Haber, Afyon son dakika ve Afyon Haberleri odaklı güncel içerikleri tarafsız, güvenilir ve hızlı bir şekilde okurlarına sunar. Afyonkarahisar’daki yerel gelişmeleri anbean takip ederek doğru bilgiyi okuyucusuyla buluşturur.